amanpoisto ja ylipaino – inkiväärivesi

 

 ama pois vata pitta kapha ruoansulatustyyppi
ama pois mm. Panchakarma klinikoilla (Kuvassa valutetaan seesamöljyä otsalle)

amanpoisto – mm. lämmin inkiväärivesi auttaa

Noin neljällä viidestä ihmisestä ruoansulatus on TAVALLA TAI TOISELLA häiriintynyt niin paljon, että ensimmäinen ja tärkein ayurvedaneuvo on aman eli sulamatta jääneen ruoka-aineksen poistaminen kehosta kaikkialta. Se onnistuu normalisoimalla ruoansulatus ja lisäksi on olemassa amanpoisto- eli puhdistuskuureja. Jos ruoansulatustyyppi on kaphainen, pitää poistaa ummetus, jos vatainen, on joskus ummetusta ja joskus jopa ripuli. Tällöinkin useimmille sopii lämmin inkiväärivesi (ei raskaana oleville ainakaan).  Inkivääriä on käytetty tuhansia vuosia luontaislääkinnässä. Aman poistaminen vahvistaa immuunijärjestelmää monesta muusta kehon osasta puhumattakaan.

Pittainen ruoansulatusongelma polttelee ja saattaa tulla vatsahapot ylös kurkkuun saakka. Tällainen ei ole hyvää ruoansulatusta, kuten jotkut pittatyypit kehuvat. Pittan pitää välttää polttelun aiheuttajia ja syödä esimerkiksi fenkolia ja muita rauhallisia ruoansulatusmausteita. Kuuma vesi usein nautittuna on hyväksi vataiselle ja kaphaiselle mahalle. Mutta pittamahan on juotava haaleaa. JA KAIKILLE YHTEINEN OHJE: Älä syö vaikeasti sulavaa ruokaa. Vältä raakaruokadieettivillityksiä.

Tuli vastaan epäselvyys siitä, että milloin ripuli johtuu pittaisesta ruoansulatuksesta ja milloin vataisesta? No vatan ominaisluonne on muuttuminen, joten vataisella ruoansulatuksella joskus on ähkymahaa, joskus ummetusta, joskus lyhytkestoista pientä ripulia ja joskus milloin mitäkin. Mutta pittaisessa ruoansulatuksessa ripuli on voimakkaampaa ja kestää pitempään.

Kun ollaan oikein tarkkoja, on amaa klassisten tekstien perusteella kolmea lajia. Toisaalta taas nykylääketieteen valossa näyttää, että on ainakin 2 peruslajia: vapaat radikaalit ja suurikokoiset molekyylit. Klassisten tekstien mukaisessa ryhmittelyssä osa aman lajeista ei tule elimistöön huonon ruoansulatuksen kautta, vaan lähinnä ympäristömyrkkyinä ja ruokaan sekoittuneina myrkkyaineina. Määritelmien ”edestakaisin” hiomisessa on työmaansa jopa saman oppikunnan (Tässä tapauksessa Maharishi Ayurveda) sisällä.

Muutama sana laihdutuksesta – ylipaino (Kirjoitettu blogina torstaina 20.2.2020)

On taas torstai toivoa täynnä. Eläke ropsahti taas tännään tilille, jotenka kävin syömässä vähän kalliimmassa paikassa. Armoitettuna herkkusuuna minä saan aina ”ekstrakiksit” makkeen syönnistä. No ayurvedan mukkaan sekä makkeenhimo että makkeen aiheuttama tasaisempi olotila ovat pääasiassa vataominaisuus taikka vataongelmaksikin joku kutsuisi. Oppi on tosin tässä kohtaa kaksiselitteinen, koska toisaalta ayurvedan mukaan makkeen syöminen nostaa kaphaa ja sitäkautta kapha lihottaa. Jää epäselväksi, että onko ylipaino-ongelma nyt sitten enimmäkseen vatan vai kaphan aiheuttama?

 No kaikki minun tuntemat alan opettajat ensiksi hihkaseevat, että ylipainohan on tokii kaphan aiheuttama, ja siitä pääsee pois kaphaa poistamalla. Mutta kun sitten tarkemmin alkaa näitä guruja  ”kuulustelemaan” niin ne lopulta mtyöntävät, että ylipainoa on montaa lajia. On kapha ylipainoo ja on myös vataylipainoo, puhumattakaan pittaisesta painolajista. Sen vuoksi miulta aina pulssi hieman hermostuu, kun ihmiset minulta tenttaavat laihdutusohjeita. AIna vaan palataan siihen NOKELAN DOKTRIINIIN, että ama ensin pois ja sen jälkeen vasta muita juttuja perrään. Maailman julkimoayurvedisteista ainoastaan ameriikan tohtori MD Nancy Lonsdorf uskaltaa avoimesti julistaa samantapaisesti kuin minä. Muitakin ”keep it simple” ihmisiä voipi olla, mutta minä en tunne.

 ”teho”laihduttaja

Ihmeaine OMENA on kelpo auttaja muun muassa useisiin väsymys ja saamattomuus -olotiloihin varsinkin keväällä ja märällä ilmalla. Miksi? No ayrvedassa ruoan maku ja ominaisuudet ratkaisevat. Makuja on 6 ja omena kirpeällä maullaan alentaa väsynyttä ja lihottavaa kaphdoshaa. Ominaisuuksia on myös puolisenkymmentä ja omenan perusominaisuus on keveys, joka on vastapainoksi väsyneen ihmisen raskaudelle. Mutta omena voi muuttua haitaksi, jos esim hermoherkkä vata sitä syö. Vatan ominaisuushan on keveys ja se vaan pahenee omenan keveydellä. Joillekin ihmisille omena on liian voimakas, jolloin voi kokeilla myös päärynää, joka ayurvedisesti on omenalle sukua.

Vielä lopuksi sananen mausteiden käytöstä

Suomalaisten MAUSTEIDEN käyttö on yleisesti ottaen liian vähäistä. Normi työpaikkalounas on lastattu täyteen kaphaa lisääviä aineksia, kuten riisi ja pasta. Perunan kohdalla tilanne on minulle epäselvä, mutta ei se ainakaan terveysruoka ole. Muutoinhan sekin lisäisi kaphaa, mutta siinä on keveys -ominaisuus, joka vie toiseen suuntaan päin. Niin mausteita: Se normilounas on tosi raskas, kun siinä on mukana vielä normi lihakin. Mausteiden pääasiallinen, mutta ei ainoa, tarkoitus ayurvedassa on ehkäistä tuota liiallista raskauden ominaisuutta. Miksikö? No raskas ateria ei sula kunnolla ja sulamaton ruoka-aines imeytyy verenkiertoon muuttuen haitalliseksi Amaksi. Miksi nimenomaan SUOMALAISTEN pitäisi käyttää enemmän ruoansulatusmausteita? No elämme kylmässä ympäristössä, jonka kylmyys jo sinänsä hidastaa vatsankin toimintaa ja yleisesti ottaenkin kylmyys lisää kaphaa, joka aina on haitaksi ruoansulatukselle.

 

 

Julkaissut Ayurvedakonsultti Kari Nokela

Olen 59v Fk, fyysikko, ayurvedakonsultti, Intialaisen astrologian harrastaja ja armoton savolainen humoristi.