antroposofinen ihmiskuva ayurveda vaihtoehtohoidot

Aman poistamisohjeet

Vedapulse info >> Antroposofinen--ihmiskuva >> Vaihtoehtoiset hoidot >> Ayur veda määrittelyä >> Aman poistaminen

 

 ama pois vata pitta kapha ruoansulatustyyppi
ama pois mm. Panchakarma klinikoilla (Kuvassa valutetaan seesamöljyä otsalle)

ama pois

Noin neljällä viidestä ihmisestä ruoansulatus on TAVALLA TAI TOISELLA häiriintynyt niin paljon, että ensimmäinen ja tärkein ayurvedaneuvo on aman eli sulamatta jääneen ruoka-aineksen poistaminen kehosta kaikkialta. Se onnistuu normalisoimalla ruoansulatus ja lisäksi on olemassa amanpoisto- eli puhdistuskuureja. Jos ruoansulatustyyppi on kaphainen, pitää poistaa ummetus, jos ruoansulatustyyppi on vatainen, on joskus ummetusta ja joskus jopa ripuli. Tällöinkin useimmille sopii lämmin inkiväärivesi (ei raskaana oleville ainakaan). .

Pittainen ruoansulatusongelma polttelee ja saattaa tulla vatsahapot ylös kurkkuun saakka. Tällainen ei ole hyvää ruoansulatusta, kuten jotkut pittatyypit kehuvat. Pittan pitää välttää polttelun aiheuttajia ja syödä esimerkiksi fenkolia ja muita rauhallisia ruoansulatusmausteita. Kuuma vesi usein nautittuna on hyväksi vataiselle ja kaphaiselle mahalle. Mutta pittamahan on juotava haaleaa. JA KAIKILLE YHTEINEN OHJE: Älä syö vaikeasti sulavaa ruokaa. Vältä raakaruokadieettivillityksiä.

Tuli vastaan epäselvyys siitä, että milloin ripuli johtuu pittaisesta ruoansulatuksesta ja milloin vataisesta? No vatan ominaisluonne on muuttuminen, joten vataisella ruoansulatuksella joskus on ähkymahaa, joskus ummetusta, joskus lyhytkestoista pientä ripulia ja joskus milloin mitäkin. Mutta pittaisessa ruoansulatuksessa ripuli on voimakkaampaa ja kestää pitempään.

Kun ollaan oikein tarkkoja, on amaa klassisten tekstien perusteella kolmea lajia. Toisaalta taas nykylääketieteen valossa näyttää, että on ainakin 2 peruslajia: vapaat radikaalit ja suurikokoiset molekyylit. Klassisten tekstien mukaisessa ryhmittelyssä osa aman lajeista ei tule elimistöön huonon ruoansulatuksen kautta, vaan lähinnä ympäristömyrkkyinä ja ruokaan sekoittuneina myrkkyaineina. Määritelmien “edestakaisin” hiomisessa on työmaansa jopa saman oppikunnan (Tässä tapauksessa Maharishi Ayurveda) sisällä.

tiedesivulleni:

Linkki Johdantosivulle:

Elämän tarkoitus – Maharishi

Ihmiset ovat erilaisia !!

Satiiri kapulakielestä

Karin “ukaasit” ihmisen kehitysasteen “mittareista”

EKG HRV teknologia ja Ayurveda