ayurveda ruokavalio | ama ensin pois !

Vedapulse info >> Ayur veda ja ama

 

 vedatieto ikivanha Kuopio ama pois
ayurveda on yli 5000 vuotta vanha Intialainen luonnonlääketiede, jossa käsitteet ama ja kehotyypit ovat keskeisimmissä osissa. 

Minä Kari Nokela , ylempi korkeakoulututkinto FK , opettaja, Kuopio

Switch english language via menu

ama blogi: 

Miksi Intialainen luonnonlääkintä kannattaa aloittaa aman poistamisella?

Sen  oppimista voidaan verrata koulunkäyntiin. On helppoja alkeisasioita ja sitten vaikeita “lukioasteen” asioita. Ihanteellista on oppia asiat tietyssä järjestyksessä, kuten koulussakin. Ekaluokkalaiset oppivat ensin lukemaan ja laskemaan. Kuudennella luokalla jo harjoitellaan yhtälöitä, joiden pelkkä olemassaolokin olisi ekaluokkalaiselle melkoinen mysteeri ja ihmetyksen aihe. Ja lukiossa on sitten vastassa integrointi ja logaritmiyhtälöt. Maharishi Ayurveda on minun oppijärjestelmäni. Se on “räätälöity” länsimaisen kiireihmisen tarpeisiin. Minun koulutuksessani (by Medical Doctor Stuart Rothenberg, USA)  kerrottiin, että ekaluokkaisille pitää ensin opettaa aman poistaminen.  Se tarkoittaa sulamatta jääneen ja verenkiertoon imeytyneen myrkyttyneen aineksen eliminointia pistämällä kuntoon ruoansulatus.

 ayurveda terveys ruoansulatus
Terve olo ayurveda optimoimalla ruoansulatus

Toki noin 20% aloittelijoista

voi mennä suoraan ylemmille luokille, jos on ruoansulatus priimakunnossa. Aman poistaminen on helppoa ja siten sopii ekaluokkalaisille hyvin. Aman poistamisessa ei tarvita Intialaista elämäntapaa. Itse asiassa Intialainen elämäntapa on “koululaiselle” vasta noin lukioasteen asia. Käytäntö osoittaa, että pelkkä sana Intia karkoittaa 30% potentiaalisista asiakkaista ja sanapari “Intialainen elämäntapa” toiset 30%. Sanapari on kauhistus ekaluokkalaiselle, kuten on logaritmilaskentakin kauhistus aloittelijalle. Yleensä ottaen kukaan ei halua muuttaa elämäntapojaan. Kaikki haluavat vain ne hyödyt.

Milloin kannattaa aloittaa doshien (  kehotyypit ) mukainen ruokailu?

Toinen markkinaotsikko on “Vantaalaisessa perheessä kokataan jokaiselle perheenjäsenelle omanlaisensa ateria kehotyyppien perusteella”. Tämä kehotyyppien mukainen ruoan valinta kuuluu “yläkouluasteelle”. Tosimielessä se kannattaa aloittaa vasta, kun ama on poistunut. Mutta onpahan vaan perheenäidillä tosi iso ja hermoja repivä työmaa kokata niin monta erilaista ateriaa. Käytännössä tämmöisiin virtuoosimaisiin suorituksiin harva ayurvedisti pystyy/jaksaa/viitsii koskaan. Mutta valitettavasti melkein kaikki Suomen Ayurvedaopettajat aloittavat ekaluokkalaisten kouluttamisen suoraan tästä toisesta vaiheesta eli suoraan yläluokan asioista. Aman poistamisesta ehkä puhutaan jossakin välissä vähäsen. Ja joitakin ohjataan amanpoistokuureihin. Kun kyselee Suomalaisilta pitkän linjan  harrastajilta, ei juuri kukaan ole vuosikausiin jaksanut noudattaa kunnolla kehotyypityksen mukaista ruokailua. Kun sitten vielä kysyy, että oletko ollut aman poistossa, niin useimmat eivät tosimielessä ole olleet. On siis aloitettu koulunkäynti suoraan yhtälöistä ja loppujen lopuksi koko paletti on “sekaisin”. Lukioasteen asioita ovat yrttikuurit. Niiden kanssa tarvitaan hirmuisen suurta asiantuntemusta ja yrtit eivät useimmiten toimi ennenkuin ama on poissa

Lisätietoa tiedeprojektistani..

Toinenkin wikipedia teksti

Ayurpediateksti Suomen kielellä

Kaupallinen Maharishi sivu USA

Joitakin esimerkkejä vaivoista,

joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat konsultaatioon ovat korkea verenpaine, masennus , ahdistus , ruoansulatusongelmat , loputon väsymys sekä se, että “elämästä puuttuu ryhtiä”. Korkean verenpaineen kohdalla hoidon valinta ei ole helppoa, mutta muiden mainittujen kohdalla kyllä on useimmiten helppoa.  Enemmän esimerkkejä vaivoista, joihin voidaan usein tuoda apua, on luetteloitu toisen nettisivustoni sivulle “Profiili kari nokela lyhyesti” .

Tuore uutinen

Saamieni tietojen mukaan ayurveda on saanut virallisen aseman Venäjän valtiossa. Aivan tarkkaa “valtiollistumisen astetta” en tohdi kertoa, koska Venäjällä koko hallintorakenne on niin erilainen kuin Suomessa. Eniten asiasta tietää “konkari” Kalevi Lehtonen.

Mitä se oikeastaan on ?

LUE KIRJOITTAMANI VASTA JULKAISTU ARTIKKELI Suomen joogalehti 3/2018

 Syö Maharishi ayurvedinen ateria, jos elämästä puuttuu ryhtiä

Ayurveda on kokonaisvaltaista luonnonmukaista ikivanhaa tietoa syödä oikein ja samalla nauttia hyvästä mausta.

Sen perustana on antroposofinen ihmiskuva ( Rudolf Steiner )ja se on tyypillinen vaihtoehtohoito. Se on ikivanhaa, vuosituhantista Intialaista viisautta. Se on ennaltaehkäisevä, kokonaisvaltainen ja luonnonmukainen terveydenhoitojärjestelmä.  Oppi korostaa oikeanlaatuista, yksilöllistä ruokavaliota, mausteiden ja yrttien oikeaa käyttöä terveyden edistämisessä. Tämä ruokavalio on erittäin herkullista. Se on ensisijaisesti joogaajan ja meditoijan ravinto-oppi, mutta soveltuu muillekin terveydestään kiinnostuneille ihmisille. Tarkasti ottaen Ayurveda sisältää kokonaista 40 osa-aluetta, joista tärkeimmät ovat meditaatio , jooga , ruokavalio -oppi ja veedinen astrologia eli jyotish.

Käytösrasayana

Sen piiriin kuuluu mitä moninaisimpia ohjeita ja erikoisuuksia. Muun muassa käytösrasayana on seuraavanlainen: ” “Speak the sweet truth” . Tuo on lainaus Intialaiselta Gurulta. Tuota sweet -sanaa kannattaa painottaa. Ainakin facebookin keskusteluryhmien kaltaisissa paikoissa pystyy aina kaikissa tilanteissa kertomaan totuutensa sillä tavalla, että se ei loukkaa kuulijaa. Jokaisen ihmisen viestissä on ainakin totuuden siemen. Tuo siemen vain pitäisi saada kukkimaan kauniilla tavalla. Sillä kaikki totuus on loppujen lopuksi kaunista.”

ama teoria : 

Puutteellinen ruoansulatus jättää osan ruokamassasta sulamatta. Tämä aines imeytyy suolesta verenkiertoon ja kaikkiin kudoksiin tukkien suonet ja aiheuttaen sairauksia. Amaa on kahta lajia: suurehkot molekyylit ja vapaat radikaalit. Liiallinen ama aiheuttaa mm. pitkäkestoista selittämätöntä väsymystä, elämästä puuttuu “ryhtiä”, aamuisin on valkeata eritettä kielen päällä. Ama ongelmaa hoidetaan normalisoimalla ruoansulatus, jolloin aman tuotanto lakkaa. Myös on olemassa erityisiä puhdistuskuureja. Millaisilla keinoilla ruoansulatusta voidaan normalisoida eli edistää? Useat minun jakamat ohjeet ovat niin “itsestään selviä”, että asiakas voi ajatella: “miksi minä en ole tuota aikaisemmin hoksannut?”.  Ensimmäinen ohje kuuluu: Syö vain hyvin sulavaa ruokaa. Raakaruoka”villitykset” pois. Toinen ohje on. “Älä syö äläkä juo koskaan kylmää, koska kylmä pysäyttää ruoansulatuksen ja aman tuotanto alkaa välittömästi” . Jos kehotyyppisi on pitta, myös kuumaa tulee välttää, joten pittalle haalea on paras. Muille kuuma. Jo pelkkä säännöllinen kuuman tai haalean veden juominen on varsinainen ” ayurvedinen lääke “.

lisäys ja selvennys Maharishi järjestön osalta:

Kun lukija käy läpi MA -julkaisujen  (linkkeinä olevia) niin sanottuja “virallisia” rivejä, niin epätarkkuutta löytyy ainakin Amaan liittyen. Ne kumpuavat siitä, että toimintaa länsimaissa hoitavat länsimaisen lääketieteen tohtorit, joilla tietysti on oma tapansa arvottaa asioita. Mutta MA:n perusprinsiippinä on kuitenkin ikivanhojen Vedatekstien noudattaminen jopa “hillittömän” tarkalla tavalla. No, kun Vedateksteissä ama jaotellaan kolmeen ryhmään ja näiden läntisten tohtoreiden tutkimukset jaottelevat aman toisaalta vapaiksi radikaaleiksi ja toisaalta suurikokoisiksi molekyyleiksi (siis kahteen ryhmään), niin onhan siinä selvittelyn paikka selvästi. Oma havaintoni kuitenkin on, että nämä länsitohtorit kuitenkin uskomattoman “nöyrästi” jaksavat lukea myös ne tuhansia vuosia vanhat tekstirivit.

kehotyyppi teoria: ( ayurveda testi , kehotyyppi on elintoimintoja ohjaava “ajatus” )

3 mieli-keho -operaattoria eli doshat hallitsevat elimistön toimintoja. Ne ovat vata pitta ja kapha . Vata hallitsee ennenkaikkea kaikkea, mikä liikkuu ja muuttuu alati. Pitta vastaa erityisesti ruoansulatuksesta ja aineenvaihdunnasta sekä llämmöntuotannosta. Kapha vastaa rakenteiden ja kudosten kehityksestä. Jos joku näistä doshista häiriytyy, seuraa sairauksia. Yleensä joku kolmesta on hallitseva jokaisessa ihmisessä. Joillakin jopa 2 tai 3 doshaa. Vataongelma tekee mm. joko liialliseksi hölösuupuhujaksi tai täysin tuppisuuksi, jonka ajatus karkailee sinne ja tänne. Pittaongelma tekee mm. aggressiiviseksi uraohjukseksi. Kaphaongelma tekee mm. syvästi lamaantuneeksi ylipainoiseksi. Dosha ongelmia hoidetaan lähinnä syömällä sellaisia ruokia, jotka rauhoittavat kyseistä doshaa. Kehotyyppien tila voidaan testata joko ranteen pulssista (perinteinen sormitesti ) tai Vedapulselaitteella. Aivan tarkasti ottaen tuon perinteisen testin tekee yleensä joku alan “ammattilainen” eikä suinkaan testattava itse. Erittäin hyvä Vaidya (perinteinen Intialainen pulssinlukija) pystyy lukemaan myös Ama-määrän samalla kehotyypit -testillä. ”Ensiapu” dosha-testi on monivalintakysely. Löydät sellaisen nykyään melkein kaikista ayurvedaan liittyvistä sivustoista

Tarkemmin sanottuna

jokainen kehotyyppi voi olla ainakin neljässä tilassa: 1) normaali ja häiriintymätön 2) liian dominoiva, mutta ei häiriintynyt. 3) liian dominoiva ja häiriintynyt. 4) ei dominoiva, mutta silti häiriintynyt. (Todellinen Vaidya tietää vielä enemmän tiloja). Esimerkiksi, jos pitta dosha on liian hallitseva, mutta ei häiriintynyt, henkilö on menestyvä uran ”ohjus”. Mutta jos hänen pittaansa häiriintyy, seurauksena on EI-menestyvä, riitainen, yli-perfektionisti, joka syyttää muita ihmisiä jokaisesta elämänsä pettymyksestä. Yleisesti ottaen häiriintymätön dosha antaa päinvastaisia ​​vaikutuksia kuin sama dosha häirittynä. Esim. terve kapha-ihminen on erittäin rohkea ja ei pelkää mitään, mutta kun kapha häiriintyy, hänestä tulee erittäin pelokas halvaantunut henkilö.

Liittyykö rajatieto ayurvedaan ? Lyhyt vastaus on, että kyllä liittyy, koska doshien “alkusyyt” sijaitsevat yhtenäiskentässä, jota tiedemaailma ei vielä tunnusta. Tämä vahvistaa edelleen käsitystä, että ayurvedan taustalla on antroposofinen ihmiskuva .

 doshat vata pitta kapha kehotyypit
3 doshaa eli “ajatusta”  hallitsevat kaikkia kehon toimintoja

tasapainoteoria:

Elimistön tasapainoa säätelevät useat sadat mekanismit. Esim. jos verenpaine laskee, alkaa mekanismi nostamaan sitä ja päinvastoin. Luonnonmukaiset hoidot palauttavat mekanismien toiminnan optimaaliseksi ja seurauksena on tasapaino koko kehossa. Kaikki ayurvedahoidot normalisoivat tasapainomekanismeja.

Terveyden 6 osa-aluetta (Medical Doctor Stuart Rothenberg, USA)

1) Fyysinen terveys. Peruslääkärin työmaa enimmäkseen.

2) Psyykkinen terveys. “Lanttulääkärin” eli psykiatrin työmaa enimmäkseen

3) Henkinen terveys, joka on meditaation alue.

4) Sosiaalinen terveys eli ihmissuhteet ovat Suomen kansan kompastuskivi. Monesti uuden ruokailu”aatteen” löytäneet ihmiset innostuvat niin valtavasti, että kohta kukaan ei uskalla kutsua heitä kylään, kun emäntä miettii, että “mitähän sille nyt uskaltaa tarjota, kun on ruokavalio?

5) Ympäristöllinen terveys eli myrkyt ja saasteet kehossa. Myös mm. asumisolosuhteet kuuluvat tähän. 

6) Korkeimman johdatus. Ja niin ettei sitä tarvitse suureen ääneen muille julistaa. 

blogikirjoitus 22.12.2019

Se on taas kerran ohi tältä vuodelta. Nimittäin talvipäivän seisaus,jolloin päivä on lyhimmillään. Tarkka hetki oli tänään sunnuntaina 22.12.2019 noin klo 5 Suomen aikaa aamulla. Ayurvedan mukaan talvipäivän seisaus ainakin SUomen kohdalla merkitsee syvintä “lamaannustilaa”. koko luomakunta käy läpi lamaannuksen, joka siis kestää muutaman päivän syvimmillään. No MINUN kohdalla pari viime päivää ovat olleet hampaiden kiristelyä ja muuta epämukavaan. Mutta hetki sitten, kun kello oli jo 8 tuona mainittuna sunnuntaiaamuna, tunsin SELVÄN helpotuksen ja normalisoitumisen olon. En tiedä miten muilla ihmisillä tuo kokemus on, mutta luulen VATAihmisten siitä eniten kärsivän, niinkuin Vatat muutenkin reagoicat herkimmin kaikkeen mahdolliseen.

No vielä yksi ROHKEA blogikirjoitus. Kyllä tämäkin liittyy Maharishin opetuksiin 

Ajatuksia miesten ja naisten välisistä suhteista YLEISELLÄ TASOLLA, kun unohdetaan astrologiset eli yksilötekijät. a) Suhde on parhaimmillaan, kun mies on henkisesti hiukan kehittyneempi kuin nainen. Vertauskohtana on se, että työelämässä pomon täytyy olla hieman henkisesti kehittyneempi kuin alainen. b) Nainen on luotu pirtin vartijaksi ja mies liikkujaksi. Nainen on siis luotu vaalimaan kauneutta, herkkyyttä, hyvyyttä, rakkautta ja muita myönteisiä arvoja. Mies on luotu “likaisen työn tekijäksi”. Miehelle on siis annettu enemmän poweria eli staminaa eli no jokainen tietää nyt mitä tarkoitan.

Ai joo:

Veedoissa miehen sanotaan vaalivan Tamas-arvoja (tylsämielisiä) ja naisen Sattwa-arvoja eli kehitysarvoja. Vieläköhän tulee joku nainen ja sanoo tämmöisiä ajatuksia “sovinistisikailuksi”?? kuten kävi 60-luvulla Maharishille telaketjufeministien puheissa. No PARADOKSAALISTA KYLLÄ, samaan aikaan kun nainen on hieman puhtaampi ja sisäisesti kauniimpi, voi hänen raatajamiehensä olla hiukkasen henkisesti kehittyneempi, jotta onni kukoistaisi.
Ja loppu huipennus: Naisen kannattaa eritoten KUNNIOITTAA miestään ja hänen saavutuksiaan. Liika rakastaminen voi jopa tukahduttaa miehen. Miehen puolestaan pitää RAKASTAA ennenkaikkea. Kunnioituksesta ei nainen niin kovasti hyödy.
Oli muuten nämä ajatukset 100 % lainauksia muilta miehiltä. Maharishilta noin puolet ja muilta “reppanoilta” toiset puolet.

Intialaisen luonnonlääketieteen historiaa lyhyesti:

Se on tuhansia vuosia vanha oppi luonnonmukaisesta kokonaisvaltaisesta terveydenhoidosta ja sairauksien ennaltaehkäisystä. Kukaan ei tiedä kuinka kauan sitten tieto syntyi, mutta 3000 vuotta sitten se kirjattiin ylös paperille (tai vastaaville kirjoitusvälineille) Intiassa. Ensimmäinen ja suurin vastoinkäyminen sille koitui Brittiläisen siirtomaaherruuden aikana. Brittiläiset isännät pyrkivät julmasti ja systemaattisesti kitkemään koko opin pois Intiasta.  He pyrkivät asettamaan tilalle omat lääketieteelliset oppinsa. Aito tieto säilyi parhaimmassa muodossaan muutamissa eristäytynyttä elämää viettäneissä suvuissa. Tieto jaettiin enimmäkseen isältä pojalle, koska siirtomaaisännät estivät muunlaisen tiedonkulun.

Vielä NykyIntiassakin oppia  on hyvin monenlaista ja eritasoista. Melkoinen osa “klinikoista” toimii niin huonosti, että asiakkaaksi menevä länsituristi tulee pois hoidoista sairaampana kuin sinne mennessään. Aivan viime vuosina on kehitetty laatusertifikaatteja. Niitä lukemalla turisti voi valita tasokkainta hoitoa. Maharishi Mahesh Yogi otti 50-60 -luvuilla yhteyttä systemaattisesti niihin Intian sukuihin, joilla tieto oli säilynyt puhtaimmmillaan. Yhdessä he kehittivät tietämystä hyvinkin paljon. Erityisesti tehtiin hoitoihin pikku muutoksia, jotta ne soveltuisivat urbaanille kiireihmiselle.  Maharishi Ayurvedasta on tehty erittäin paljon tasokasta tieteellistä tutkimusta laatuyliopistoissa. Sanapari Maharishi Ayurveda itsessään on jonkinlainen “laatusinetti”.

antroposofinen ihmiskuva ja vedatieto minun elämässäni

Kaikki alkoi vuodesta 1982, kun opin meditaation. Se avasi luonnollisella tavalla tietoisuuteni syvällisemmille asioille. Jyotishharrastus alkoi 1985 ja Ayurveda 1988 (noin). Molemmat pysyivät kymmeniä vuosia intensiivisen henkilökohtaisen harrastelun tasolla, kunnes vuonna 2011 aloin tehdä Jyotish tulkintoja ammattimaisesti tai ainakin täysipäiväisesti aidoille vaativille Intialaisille asiakkaille facebookin välityksellä. Työ kesti 4, vuotta, kunnes kyllästyin Intialaisten varattomuuteen: Ei heillä ollut rahaa maksaa työstäni. Kun oli matti kukkarossa, niin piti etsiä tuottoisampaa puuhaa. “Virallinen” koulutukseni rajoittuu pariin tasokkaaseen viikonloppuseminaariin. Ayurvedaa aloin tehdä ammattimaisesti syksyllä 2017, jolloin kävin kuukauden kestävän yliopistotasoisen kurssin. Kaikki luennoijat olivat lääketieteen tohtoreita mukanaan vankka Maharishi Ayurveda -tausta. Kesällä 2018 ostin Vedapulsen ja työ jatkuu edelleen.

Minun facebooksivut

Twitter sivut

ayurveda testi vielä kertaalleen:

Mitataan doshien ( kehotyypit )  ) keskinäiset voimakkuuserot ja mahdollinen yhden tai useamman doshan häiriötila. Myös ama voidaan testata samalla. Kaikki nämä mittaukset tehdään joko ranteen pulssista sormin tai Vedapulsemittarilla sähköisesti. Myös monivalintakysymyksiä voidasn käyttää apuna. 

Varaa aika: ama ja kehotyypit kuopio :

Lisätietoa Intialaisesta astrologiasta (= jyotish)

Linkkejä:

Facebook-sivuilleni! <KIlkkaa!

Elämän tarkoitus – maharishi

Karin “ukaasit” ihmisen kehityksen “mittaamisesta” – Maharishin myötävaikutuksella

Ihmiset ovat erilaisia – todella erilaisia !!!

Linkki Linkeln sivulleni

Satiiri virastokielestä

Satiiri Onhan koululääketiede eksaktia?? Vai kuinka

Tiedettäkin hieman

Ja lisää henkilötietoja minusta plus terveysblogeja

Kirsin jooga Kuopio

B jooga Kuopio

C jooga Kuopio

D jooga Kuopio

Semmoinenkin on olemassa kuin Yoga pedia

Kategoriat:

antroposofinen ihmiskuva

vaihtoehtohoidot  

ayur veda

Vedapulse

biologis-fyysinen ihmiskuva

Tietosuojaasiat:

   Linkki tietosuoja-asioihin: