Mitä on ayurveda ? – uskalla innostua!

 

 Maharishi antoi ikivanhaa vedatietoa ayurveda ja ama
Ayurveda on yli 5000 vuotta vanha Intialainen luonnonlääketiede, jossa käsitteet ama ja kehotyypit vata pitta ja kapha ovat keskeisimmissä osissa. 

1. Minä olen Kari Nokela , Ayurveda-lääkäri  , (en toki virallinen)

Minulla on ylempi korkeakoulututkinto FK , opettaja, Kuopio , 35 vuoden kokemus luonnonmukaisissa hoidoissa.

2.  Mitä se ayurvedinen tieto-taito oikeastaan on?

2.1 Sen perustana on pehmeitä ja henkisiä arvoja kunnioittava ihmiskäsitys ja se on siten tyypillinen antroposofinen hoitomuoto.

Ayurvedalla parantaminen on kokonaisvaltaista luonnonmukaista tietoa ja taitoa syödä ja elää oikein ja samalla nauttia hyvästä mausta.

Se on luonnonlääkintää; vuosituhantista Intialaista viisautta. Se on ennaltaehkäisevä, kokonaisvaltainen ja luonnonmukainen terveydenhoitojärjestelmä.  Oppi korostaa oikeanlaatuista, yksilöllistä ruokavaliota, mausteiden ja yrttien oikeaa käyttöä terveyden edistämisessä. Tämä ruokavalio on erittäin herkullista. Se on ensisijaisesti joogaajan ja meditoijan ravinto-oppi, mutta soveltuu muillekin terveydestään kiinnostuneille ihmisille. Tarkasti ottaen Ayurveda sisältää kokonaista 40 osa-aluetta, joista tärkeimmät ovat meditaatio , jooga , terveellinen dieetti ja jyotish, josta lisää myöhemmin.. Ayurvedalla on omat yhteytensä toki nykyaikaiseen ravitsemustieteeseen. Näistä kerron tarkemmin muutamassa lyhyessä blogissa.Avainsanat ovat : ” uskalla innostua ”, ” ota asiat rennosti, älä stressaa.” , ” saavuta tasapaino ” , ” ole onnellinen ”. Ayurvedan tavoitteena on kehon ja mielen tasapaino. Jos et pysty johonkin edellä mainituista, on se merkki epätasapainotilasta kehon tai mielen sisäisessä älykkyydessä tai haitallisista aineista kehossa.  Lue kirjoittamani artikkeli Suomen joogalehti 3/2018 (Valitettavasti lehdellä ei ole nettiversiota). 

 

2.2 Käytösrasayana 

Sen piiriin kuuluu mitä moninaisimpia ohjeita ja erikoisuuksia. Muun muassa käytösrasayana on seuraavanlainen: ” ”Speak the sweet truth” . Tuo on lainaus Intialaiselta Gurulta. Tuota sweet -sanaa kannattaa painottaa. Ainakin facebookin keskusteluryhmien kaltaisissa paikoissa pystyy aina kaikissa tilanteissa kertomaan totuutensa sillä tavalla, että se ei loukkaa kuulijaa. Jokaisen ihmisen viestissä on ainakin totuuden siemen. Tuo siemen vain pitäisi saada kukkimaan kauniilla tavalla. Sillä kaikki totuus on loppujen lopuksi kaunista.”

2.3 ama testi

Puutteellinen vatsan toiminta jättää osan ruokamassasta sulamatta. Tämä aines imeytyy suolesta verenkiertoon ja kaikkiin kudoksiin tukkien suonet ja aiheuttaen sairauksia. Amaa eli Malasta on kahta lajia: suurehkot molekyylit ja vapaat radikaalit. Liiallinen ama aiheuttaa mm. pitkäkestoista selittämätöntä väsymystä, elämästä puuttuu ”ryhtiä”, aamuisin on valkeata eritettä kielen päällä.  Ongelmaa hoidetaan normalisoimalla ruoansulatus , jolloin Malaksen tuotanto lakkaa. Myös on olemassa erityisiä detox puhdistuskuureja. Millaisilla keinoilla ruoansulatusta voidaan normalisoida eli edistää? Useat minun jakamat ohjeet ovat niin ”itsestään selviä”, että asiakas voi ajatella: ”miksi minä en ole tuota aikaisemmin hoksannut?”. Ensimmäinen ohje kuuluu: Syö vain hyvin sulavaa ruokaa. Raakaruoka”villitykset” pois. Toinen ohje on. ”Älä syö äläkä juo koskaan kylmää, koska kylmä pysäyttää ruoansulatuksen ja aman tuotanto alkaa välittömästi” . Jos kehotyyppisi on pitta, myös kuumaa tulee välttää, joten pittalle haalea on paras. Muille kuuma. Jo pelkkä säännöllinen kuuman tai haalean veden juominen on varsinainen ” ayurvedinen lääke ”. Myös yksilöllisesti valitut ruoansulatusmausteet ovat iso apu. Muun muassa terveyskaupan lakritsi ja inkivääri toimivat monien kohdalla erittäin hyvin. Lisää kehotyypeistä myöhemmin.

 

antroposofinen  ruokavalio Kuopiosta Kari Nokela
Terve olo ayur veda optimoimalla vatsan toiminta . (sanamuoto ayur veda on muinainen lausumismuoto eli ihan oikein)

2.4 Vata, pitta vai kapha? kehotyyppiteoria -Tiedätkö kehotyyppisi? testi 

3 mieli-keho -operaattoria eli doshat hallitsevat elimistön toimintoja. Ne ovat vata pitta ja kapha . Vata hallitsee ennenkaikkea kaikkea, mikä liikkuu ja muuttuu alati. Pitta vastaa erityisesti ruoansulatuksesta ja aineenvaihdunnasta sekä lämmöntuotannosta. Kapha vastaa rakenteiden ja kudosten kehityksestä. Jos joku näistä doshista häiriytyy, seuraa sairauksia. Yleensä joku kolmesta on hallitseva jokaisessa ihmisessä. Joillakin jopa 2 tai 3 doshaa. Vata ongelma tekee mm. joko liialliseksi hölösuupuhujaksi tai täysin tuppisuuksi, jonka ajatus karkailee sinne ja tänne. Pittaongelma tekee mm. aggressiiviseksi uraohjukseksi. Kaphaongelma tekee mm. syvästi lamaantuneeksi ylipainoiseksi.

Kehotyyppiongelmia hoidetaan lähinnä syömällä sellaisia ruokia, jotka rauhoittavat kyseistä doshaa. Kehotyyppien tila voidaan testata joko ranteen pulssista (perinteinen sormitesti ) tai nykyaikaisella elektronisella laitteella. Aivan tarkasti ottaen tuon perinteisen testin tekee yleensä joku alan ”ammattilainen” eikä suinkaan testattava itse. Erittäin hyvä Vaidya (perinteinen Intialainen pulssinlukija) pystyy lukemaan myös kehon epäpuhtauksien määrän samalla testillä. ”Ensiapu” ayurveda testi on monivalintakysely. Löydät sellaisen nykyään melkein kaikista ayurvedaan liittyvistä sivustoista

2.4.1 Tarkemmin sanottuna

jokainen kehotyyppi voi olla ainakin neljässä tilassa: 1) normaali ja häiriintymätön 2) liian dominoiva, mutta ei häiriintynyt. 3) liian dominoiva ja häiriintynyt. 4) ei dominoiva, mutta silti häiriintynyt. (Todellinen Vaidya tietää vielä enemmän tiloja). Esimerkiksi, jos pitta kehotyyppi on liian hallitseva, mutta ei häiriintynyt, henkilö on menestyvä uran ”ohjus”. Mutta jos hänen pittaansa häiriintyy, seurauksena on EI-menestyvä, riitainen, yli-perfektionisti, joka syyttää muita ihmisiä jokaisesta elämänsä pettymyksestä. Yleisesti ottaen häiriintymätön dosha antaa päinvastaisia ​​vaikutuksia kuin sama dosha häirittynä. Esim. terve kapha-ihminen on erittäin rohkea ja ei pelkää mitään, mutta kun kapha häiriintyy, hänestä tulee erittäin pelokas halvaantunut henkilö. Kun terve vata henkilö on iloinen ja ulospäin suuntautunut, voi vata häiriytyessään tehdä hänestä ilottoman ja varovaisen.

Doshaongelmia hoidetaan tavallisimmin syömällä sellaista ruokaa, joka tasapainottaa ja rauhoittaa kyseistä doshaa. Esimerkiksi ayurveda pitta ruokavalio voi koostua makeista hedelmistä, maitotuotteista, pastasta, ja terveellisistä rasvoista tai öljyistä. Sen sijaan pitta dieetti ei saa koostua voimakkaista mausteista, happamista ruoista eikä paljosta suolasta.  Ruoan maku ja koostumus ratkaisevat sen, mikä sopii ja mikä ei. Vata ruokavalio saa sisältää paljon makeutta, rasvaisuutta, happamuutta ja suolaisuutta. Mutta omena on vatan pahin ongelmien aiheuttaja. Kapha ruokavalio koostuu mm. kevyistä ruoista, kuten omena ja päärynä. Kaphalle sopivat voimakkaatkin mausteet. Mutta kaphaisen tulee välttää makeita ja raskaita ruokia.

2.4.2 Oloon ja tuntemuksiin perustuva ” ayurveda testi ”

  • Onko olosi ylivilkas ja levoton. Käytkö ”ylikierroksilla” ja on vaikea pysähtyä? Tai kenties olosi on kovin tunneherkkä ja et voi sietää ”karkeita” ihmisiä lähelläsi? Unettomuus vaivaa sinua? Onko välillä ummetusta ja ruoansulatusongelmia ja sitten taas välillä jopa pientä ripulointia? Vaihtelevatko mielialasi nopeasti laidasta laitaan ?   VASTAUS: Sinulla saattaa olla Vata-ongelma. Vältä omenoita ja voimakkaita mausteita (lukuunottamatta inkivääri ja mustapippuri), Suosi happamia ja öljyisiä ruokia. Suosi makeita ruokia, kuten pasta ja riisi. Myös maitotuotteet voivat olla sinulle hyviä. Myös ruokasuolaa voit syödä reippaastikin, JOS siltä tuntuu. 
  • Oletko älyllinen ihminen ? Pidätkö lujasti kiinni periaatteista, kuten esimerkiksi, että ”jokainen huolehtikoon itse itsestään” . Sinulla on hyvä keskittymiskyky. Sinulla on voimakas kilpailuvietti ja haluat olla kaikessa paras? VASTAUS: SInulla voi olla pittaongelma. Vältä voimakkaita mausteita ja makuja. Suosi makeita ja öljyisiä ruokia, kuten pasta. (Älä kuitenkaan laita ketsuppia pastaan). SUosi makeita hedelmiä, kuten banaani ja vesimeloni. Kookostuotteet, kesäkurpitsa sopivat sinulle hyvin. Yritä olla armollisempi sekä itseäsi että muita kohtaan.
  • Oletko peloton ja ylipainoon taipuvainen (Ylipaino ei aina ole yhteydessä kaphaan!!). Tuo pelottomuus voi ilmetä mm. siten, että et edes ”hoksaa” pelätä jotain. Et ole juurikaan kiinnostunut ”kaiken maailman kotkotuksista”, vaan laitat mieluummiin ruokaa kotona. Et pidä vaihtelusta elämässäsi. VASTAUS: Saatat olla Kaphaongelmainen. Hanki elämääsi vaihtelua. Vältä maitotuotteita ja makeita ruokia. Vältä myös happamia ja suolaisia ja rasvaisia ruokia. Suosi omenoita ja muita ”kevyitä” ruokia. 

2.5 tasapainoteoria:

Elimistön tasapainoa säätelevät useat sadat mekanismit. Esim. jos verenpaine laskee, alkaa mekanismi nostamaan sitä ja päinvastoin. Luonnonmukaiset hoidot palauttavat mekanismien toiminnan optimaaliseksi ja seurauksena on tasapaino koko kehossa. Kaikki ayurvedahoidot normalisoivat tasapainomekanismeja. Esimerkiksi joogaajan ei kannata ainakaan alussa edetä liian nopeasti vaikeampiin asentoihin eli asanoihin. Tämä olisi vastoin tasapainoperiaatetta, jossa ”ääripäät” ovat mahdollisimman nopea eteneminen ja nollaeteneminen. Ja hölkkääjälle paras vauhti  on ”puolivauhti”, koska ääripäät ovat nopea juoksu ja paikallaan seisominen.

2.6 Uutinen

Saamieni tietojen mukaan ayurveda on saanut virallisen aseman Venäjän valtiossa. Aivan tarkkaa ”valtiollistumisen astetta” en tohdi kertoa, koska Venäjällä koko hallintorakenne on niin erilainen kuin Suomessa. Eniten asiasta tietää ”konkari” Kalevi Lehtonen.

3. blogi:

3.1 Miksi ayurvedinen kehon ja mielen tasapainottaminen kannattaa aloittaa aman poistamisella?

Ayurvedan  oppimista voidaan verrata koulunkäyntiin. On helppoja alkeisasioita ja sitten vaikeita ”lukioasteen” asioita. Ihanteellista on oppia asiat tietyssä järjestyksessä, kuten koulussakin. Ekaluokkalaiset oppivat ensin lukemaan ja laskemaan. Kuudennella luokalla jo harjoitellaan yhtälöitä, joiden pelkkä olemassaolokin olisi ekaluokkalaiselle melkoinen mysteeri ja ihmetyksen aihe.  Maharishi Ayurveda on minun oppijärjestelmäni Se on ”räätälöity” länsimaisen kiireihmisen tarpeisiin. Minun koulutuksessani (by Medical Doctor Stuart Rothenberg, USA)  kerrottiin, että ekaluokkaisille pitää ensin opettaa aman poistaminen.Se tarkoittaa sulamatta jääneen ja verenkiertoon imeytyneen myrkyttyneen aineksen eliminointia pistämällä kuntoon vatsan toiminta .Syynä tähän tärkeysjärjestykseen on, että Malaksen poistaminen on helppoa.

3.1.1 Toki noin 20% aloittelijoista 

voi mennä suoraan ylemmille luokille, jos on ruoansulatus priimakunnossa. Aman poistaminen on helppoa ja siten sopii ekaluokkalaisille hyvin. Aman poistamisessa ei tarvita Intialaista elämäntapaa. Itse asiassa ayurvedinen elämäntapa on ”koululaiselle” vasta noin lukioasteen asia. Käytäntö osoittaa, että pelkkä sana Intia karkoittaa 30% potentiaalisista asiakkaista ja sanaparit ”Intialainen elämäntapa” tai ”ayurveda elämäntapana” toiset 30%. Sanaparit ovat kauhistus ekaluokkalaiselle, kuten on logaritmilaskentakin kauhistus aloittelijalle. Yleensä ottaen kukaan ei halua muuttaa elämäntapojaan. Kaikki haluavat vain ne hyödyt.

3.2 Milloin kannattaa aloittaa doshien (  kehotyypit ) mukainen ruokailu? 

Eräs markkinaotsikko on ”Vantaalaisessa perheessä kokataan jokaiselle perheenjäsenelle omanlaisensa ateria kehotyyppien vata pitta tai kapha perusteella”. Tämä kehotyyppien mukainen ruoan valinta kuuluu ”yläkouluasteelle”. Tosimielessä se kannattaa aloittaa vasta, kun ama on poistunut. Mutta onpahan vaan perheenäidillä tosi iso ja hermoja repivä työmaa kokata niin monta erilaista ateriaa. Käytännössä tämmöisiin virtuoosimaisiin suorituksiin harva ayurvedisti pystyy/jaksaa/viitsii koskaan. Mutta valitettavasti melkein kaikki Suomen Ayurvedaopettajat aloittavat ekaluokkalaisten kouluttamisen suoraan tästä toisesta vaiheesta eli suoraan yläluokan asioista. (Lisätietoa kehotyypeistä myöhemmin oman otsakkeensa alla)

3.2.1 Aman poistamisesta ehkä puhutaan

jossakin välissä vähäsen. Ja joitakin ohjataan amanpoistokuureihin. Kun kyselee Suomalaisilta pitkän linjan  harrastajilta, ei juuri kukaan ole vuosikausiin jaksanut noudattaa kunnolla kehotyypityksen mukaista dieettiä. Kun sitten vielä kysyy, että oletko ollut aman poistossa, niin useimmat eivät tosimielessä ole olleet. On siis aloitettu koulunkäynti suoraan yhtälöistä ja loppujen lopuksi koko paletti on ”sekaisin”. Lukioasteen asioita ovat yrttikuurit. Niiden kanssa tarvitaan hirmuisen suurta asiantuntemusta ja yrtit eivät useimmiten toimi ennenkuin ama on poissa. Joitakin esimerkkejä vaivoista, joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat konsultaatioon ovat korkea verenpaine , masennus , ahdistus , psyykkinen terveys yleensä , ruoansulatusongelmat , loputon väsymys sekä se, että ”elämästä puuttuu ryhtiä”. Kohonneessa verenpaineessa hoidon valinta ei ole helppoa, mutta muiden mainittujen kohdalla kyllä on useimmiten helppoa.

 

Maharishi ayurvedinen ateria on vaihtoehtohoito
ayurvedinen ateria on maukas ja helposti sulava

 

4. Terveyden 6 osa-aluetta (Medical Doctor Stuart Rothenberg, USA)

  • 1) Fyysinen terveys. Peruslääkärin työmaa enimmäkseen.
  • 2) Psyykkinen terveys. ”Lanttulääkärin” eli psykiatrin työmaa enimmäkseen
  • 3) Henkinen terveys, joka on meditaation alue.
  • 4) Sosiaalinen eli ihmissuhteet ovat Suomen kansan kompastuskivi. Monesti uuden ruokailu”aatteen” löytäneet ihmiset innostuvat niin valtavasti, että kohta kukaan ei uskalla kutsua heitä kylään, kun emäntä miettii, että ”mitähän sille nyt uskaltaa tarjota, kun on ruokavalio?
  • 5) Ympäristöllinen eli myrkyt ja saasteet kehossa. Myös mm. asumisolosuhteet kuuluvat tähän.
  • 6) Korkeimman johdatus. Ja niin ettei sitä tarvitse suureen ääneen muille julistaa.

 

 doshat vata pitta kapha dieetti
3 doshaa eli ”ajatusta”  hallitsevat kaikkia kehon toimintoja. Vata on kaikkein dominoivin todella usein.

 

5. Ne mielialat ?

Elämä kokonaisuudessaan koostuu useimpien ihmisten kohdalla pitkästä ”kehitysaskeleiden sarjasta” . Silloin tällöin kehitys hyppää uudelle tasolle ja joskus ollaan kauan aikaa seisahtuneessa tilassa. Psyykkinen sairastelu on yksi tyypillinen askelmien välinen tasanne, jossa paikallaan olo kestää joskus kauan. Useimmat mielisairaalapotilaatkin paranevat melkeinpä ”yhtäkkiä” vuosikymmenten oireilun jälkeen. Maharishi ayurvedaan kuuluva transsendenttinen meditaatio on suoraan sanottuna ”erikoistekniikka” nimenomaan psyykkisen kehityksen vauhdittamiseksi. Psyykkinen terveys toki reagoi positiivisesti useimpiin ayur vedan hoitoihin. Aman poisto virkistää ja elvyttää. Kaphan poisto poistaa velttoutta. Ja vatan poisto rauhoittaa ahdistunutta. Pittan poisto vähentää ”räjähdysalttiutta”. Ashwagandha yrttipuriste on yleisin  ayurvedinen psyykenlääke.

6. ”Nälkä” blogi. Kirjoitettu eräänä syksyisenä ”puute”päivänä 

Mitä tarkoittaa köyhän miehen ayurveda?? No, se on just nyt minulla menossa. Miten siitä selvitä? No leipäjonoissa tarjotaan mukaan enimmäkseen hiukkasen vanhentunutta lihaa ja aivan tuoreitakin leipiä. Mutta tarjolla ei ole spirulinaa, ei orgaanisesti hapatettuja siemeniä eikä muitakaan vannoutuneen terveysruokailijan vakioita. Mutta köyhän on helppo pitää paastopäiviä, kun on pakko. Paasto antaa ryhtiä ruoansulatukselle ja sitäkautta poistaa amaa. Ja kun ama vähenee, olokin kevenee. Paastoilijan kannattaa kuitenkin syödä jokaisena paastopäivänäkin hieman jotain lämmintä hyvin sulavaa liemiruokaa; mieluiten pittaa alentavaa, koska paasto tahtoo nostaa pittaa tosi herkästi. Täytyy myös sanoa, että joillekin taudeille, vaikkapa Diabetes kakkoselle paaston alkamiseen liittyy hankala siirtymävaihe, ennenkuin elimistö alkaa rullaamaan kunnolla. Mutta yhden totisen asian haluan jokaiselle köyhäilijälle sanoa: Älä osta ayurvedisiä yrttivalmisteita , Niissä menee rahat hukkaan; eikun vakioayurvedakonsultin omaan bisneskassaan. Mausteet on ok, mutta yrtit eivät anna rahoille vastinetta

7. Maharishi ayurvedan historiaa lyhyesti

Se on tuhansia vuosia vanha oppi luonnonmukaisesta kokonaisvaltaisesta terveydenhoidosta ja sairauksien ennaltaehkäisystä. Kukaan ei tiedä kuinka kauan sitten tieto syntyi, mutta 3000 vuotta sitten se kirjattiin ylös paperille (tai vastaaville kirjoitusvälineille) Intiassa. Ensimmäinen ja suurin vastoinkäyminen sille koitui Brittiläisen siirtomaaherruuden aikana. Brittiläiset isännät pyrkivät julmasti ja systemaattisesti kitkemään koko opin pois Intiasta.  He pyrkivät asettamaan tilalle omat lääketieteelliset oppinsa.

Aito tieto säilyi parhaimmassa muodossaan muutamissa eristäytynyttä elämää viettäneissä suvuissa. Tieto jaettiin enimmäkseen isältä pojalle, koska siirtomaaisännät estivät muunlaisen tiedonkulun. Vielä NykyIntiassakin oppia  on hyvin monenlaista ja eritasoista. Melkoinen osa ”klinikoista” toimii niin huonosti, että asiakkaaksi menevä länsituristi tulee pois hoidoista sairaampana kuin sinne mennessään. Aivan viime vuosina on kehitetty laatusertifikaatteja. Niitä lukemalla turisti voi valita tasokkainta hoitoa. M. M.Yogi otti 50-60 -luvuilla yhteyttä systemaattisesti niihin Intian sukuihin, joilla tieto oli säilynyt puhtaimmmillaan. Yhdessä he kehittivät tietämystä hyvinkin paljon. Erityisesti tehtiin hoitoihin pikku muutoksia, jotta ne soveltuisivat urbaanille kiireihmiselle.  Maharishi Ayurvedasta on tehty erittäin paljon tasokasta tieteellistä tutkimusta laatuyliopistoissa. 

8. Henkinen ihmiskuva ja opit minun elämässäni

Kaikki alkoi vuodesta 1982, kun opin meditaation. Se avasi luonnollisella tavalla tietoisuuteni syvällisemmille asioille. Jyotishharrastus alkoi 1985 ja ayurveda 1988 (noin). Molemmat pysyivät kymmeniä vuosia intensiivisen henkilökohtaisen harrastelun tasolla, kunnes vuonna 2011 aloin tehdä Jyotish tulkintoja ammattimaisesti tai ainakin täysipäiväisesti aidoille vaativille Intialaisille asiakkaille facebookin välityksellä. Työ kesti 4, vuotta, kunnes kyllästyin Intialaisten varattomuuteen: Ei heillä ollut rahaa maksaa työstäni. Kun oli matti kukkarossa, niin piti etsiä tuottoisampaa puuhaa. ”Virallinen” koulutukseni rajoittuu pariin tasokkaaseen viikonloppuseminaariin. Ayurvedaa aloin tehdä ammattimaisesti syksyllä 2017, jolloin kävin kuukauden kestävän yliopistotasoisen kurssin. Kaikki luennoijat olivat lääketieteen tohtoreita mukanaan vankka Maharishi Ayurveda -tausta. Kesällä 2018 ostin Venäläisvalmisteisen pulssinmittauslaitteen ja työ jatkuu edelleen. 

9. Maharishi Ayurvedan syvintä teoriaa:

Yhtenäiskenttä on aineeton alkulähde, josta kaikki aineellinen maailmankaikkeus ja myös elämä eri muodoissaan saa alkunsa. Yhtenäiskentällä on omat rakenteensa ja toimijansa, mutta ei niistä tarkemmin tässä yhteydessä. Kun yhtenäiskenttä alkaa luoda uutta aineellista elämää, se tapahtuu mieli-keho -operaattoreiden eli doshien ohjauksessa. (Doshat ovat kaikkein lähimpänä aineellista olevia aineettomia toimijoita. ) .Yhtenäiskentän ja aineellisen maailman välillä käydään jatkuvaa tiedonvaihtoa ja myös ”käskyjenvaihtoa” molempiin suuntiin. Aineellinen olento/maailma koostuu tasoista. Kaikkein ensimmäiseksi yhtenäiskentän informaatio saapuu DNA-molekyylin tasolle jne. jne. Biologinen luomisprosessi käy läpi tasot yksi kerrallaan hienoimmasta karkeimpaan. Lopulta informaatio saavuttaa koko ihmisen tason ja sitäkautta ihmisryhmien tasot. Kollektiivinen tietoisuus tarkoittaa Ihmisryhmien tasoja. Herkkävaistoiset ihmiset pystyvät uuteen ihmisryhmään saavuttuaan ”aistimaan” tämän ihmisryhmän positiivisuuden tai negatiivisuuden. Jos ulkopuolinen henkilö tulee istahtamaan meditaatiota ja joogaa harjoittavan suurehkon ihmisryhmän muodostamaan tilaan, kokee hän rentoutumista ja mielialan lisääntynyttä optimismia

 

12.1 Tietosuojaasiat:

 12.1.1   Linkki tietosuoja-asioihin: