ayurveda ruokavalio | ama ensin pois !

  ayurveda nyt Kuopiossa ama pois

ayurveda on yli 5000 vuotta vanha luonnonmukainen terveydenhoitojärjestelmä, jossa ama on keskeisessä osassa.

ama blogi: 

Ayurvedan oppimista voidaan verrata koulunkäyntiin. On helppoja alkeisasioita ja sitten vaikeita ”lukioasteen” asioita. Ihanteellista on oppia asiat tietyssä järjestyksessä, kuten koulussakin. Ekaluokkalaiset oppivat ensin lukemaan ja laskemaan. Kuudennella luokalla jo harjoitellaan yhtälöitä, joiden pelkkä olemassaolokin olisi ekaluokkalaiselle melkoinen mysteeri ja ihmetyksen aihe. Ja lukiossa on sitten vastassa integrointi ja logaritmiyhtälöt. Maharishi Ayurveda on minun oppijärjestelmäni. Se on ”räätälöity” länsimaisen kiireihmisen tarpeisiin. Minun koulutuksessa kerrottiin, että ekaluokkaisille pitää ensin opettaa aman poistaminen eli sulamatta jääneen ja verenkiertoon imeytyneen myrkyttyneen aineksen eliminointi pistämällä kuntoon ruoansulatus. Toki noin 20% aloittelijoista voi mennä suoraan ylemmille luokille, jos on ruoansulatus priimakunnossa. AMAN POISTAMINEN ON HELPPOA ja siten sopii ekaluokkalaisille hyvin. AMAN POISTAMISESSA EI TARVITA INTIALAISTA ELÄMÄNTAPAA. Itse asiassa Intialainen elämäntapa on ayurvedakoululaiselle vasta noin lukioasteen asia. Käytäntö osoittaa, että pelkkä sana Intia karkoittaa 30% potentiaalisista asiakkaista ja sanapari ”Intialainen elämäntapa” toiset 30%. Sanapari on kauhistus ekaluokkalaiselle, kuten on logaritmilaskentakin kauhistus aloittelijalle. Yleensä ottaen kukaan ei halua muuttaa elämäntapojaan. Kaikki haluavat vain ne hyödyt. Toinen markkinaotsikko on ”Vantaalaisessa perheessä kokataan jokaiselle perheenjäsenelle omanlaisensa ateria kehotyyppien perusteella”. Tämä kehotyyppien mukainen ruoan valinta kuuluu ”yläkouluasteelle”. Tosimielessä se kannattaa aloittaa vasta, kun ama on poistunut. Mutta onpahan vaan perheenäidillä tosi iso ja hermoja repivä työmaa kokata niin monta erilaista ateriaa. Käytännössä tämmöisiin virtuoosimaisiin suorituksiin harva ayurvedisti pystyy/jaksaa/viitsii koskaan. Mutta VALITETTAVASTI melkein kaikki Suomen Ayurvedaopettajat aloittavat ekaluokkalaisten kouluttamisen suoraan tästä toisesta vaiheesta eli suoraan yläluokan asioista. aman poistamisesta ehkä puhutaan jossakin välissä vähäsen ja ohjataan joitakin amanpoistokuureihin. Kun kyselee Suomalaisita pitkän linjan ayurvedan harrastajilta, ei juuri kukaan ole vuosikausiin jaksanut noudattaa kunnolla kehotyypityksen mukaista ruokailua. Kun sitten vielä kysyy, että oletko ollut aman poistossa, niin useimmat eivät tosimielessä ole olleet. On siis aloitettu koulunkäynti suoraan yhtälöistä ja loppujen lopuksi koko paletti on ”sekaisin”. Lukioasteen asioita ovat yrttikuurit. Niiden kanssa tarvitaan hirmuisen suurta asiantuntemusta ja yrtit eivät useimmiten toimi ennenkuin ama on poissa

Joitakin esimerkkejä vaivoista,

joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat konsultaatioon ovat korkea verenpaine, masennus , ahdistus , ruoansulatusongelmat , loputon väsymys sekä se, että ”elämästä puuttuu ryhtiä”. Korkean verenpaineen kohdalla hoidon valinta ei ole helppoa, mutta muiden mainittujen kohdalla kyllä on useimmiten helppoa.  Enemmän esimerkkejä vaivoista, joihin voidaan usein tuoda apua, on luetteloitu toisen nettisivustoni sivulle ”Profiili kari nokela lyhyesti” .

Tuore uutinen

Saamieni tietojen mukaan ayurveda on saanut virallisen aseman Venäjän valtiossa. Aivan tarkkaa ”valtiollistumisen astetta” en tohdi kertoa, koska Venäjällä koko hallintorakenne on niin erilainen kuin Suomessa. Eniten asiasta tietää ”konkari” Kalevi Lehtonen.

Mitä on ayurveda ?

LUE KIRJOITTAMANI VASTA JULKAISTU ARTIKKELI Suomen Joogalehti 3/2018

 kehotyyppi dosha ruokavalio dieetti

Ayurveda on kokonaisvaltaista luonnonmukaista ikivanhaa tietoa syödä oikein ja samalla nauttia hyvästä mausta.

Se on ikivanhaa, vuosituhantista Intialaista viisautta. Se on ennaltaehkäisevä, kokonaisvaltainen ja luonnonmukainen terveydenhoitojärjestelmä.  Se korostaa oikeanlaatuista, yksilöllistä ruokavaliota, mausteiden ja yrttien oikeaa käyttöä terveyden edistämisessä. Ayurveda ruokavalio on erittäin herkullista. Se on ensisijaisesti joogaajan ja meditoijan ravinto-oppi, mutta soveltuu muillekin terveydestään kiinnostuneille ihmisille. Tarkasti ottaen Ayurveda sisältää kokonaista 40 osa-aluetta, joista tärkeimmät ovat meditaatio, jooga ja ravinto-oppi.

Sen piiriin kuuluu mitä moninaisimpia ohjeita ja erikoisuuksia. Muun muassa käytösrasayana on seuraavanlainen: ” ”Speak the sweet truth” . Tuo on lainaus Intialaiselta Gurulta. Tuota sweet -sanaa kannattaa painottaa, sillä ainakin facebookin keskusteluryhmien kaltaisissa paikoissa pystyy aina kaikissa tilanteissa kertomaan totuutensa sillä tavalla, että se ei loukkaa kuulijaa. Jokaisen ihmisen viestissä on ainakin totuuden siemen. Tuo siemen vain pitäisi saada kukkimaan kauniilla tavalla. Sillä kaikki totuus on loppujen lopuksi kaunista.”

ama teoria:

Puutteellinen ruoansulatus jättää osan ruokamassasta sulamatta. Tämä aines imeytyy suolesta verenkiertoon ja kaikkiin kudoksiin tukkien suonet ja aiheuttaen sairauksia. Amaa on kahta lajia: suurehkot molekyylit ja vapaat radikaalit. Liiallinen ama aiheuttaa mm. pitkäkestoista selittämätöntä väsymystä, elämästä puuttuu ”ryhtiä”, aamuisin on valkeata eritettä kielen päällä. Amaongelmaa hoidetaan normalisoimalla ruoansulatus, jolloin aman tuotanto lakkaa. Myös on olemassa erityisiä puhdistuskuureja. Millaisilla keinoilla ruoansulatusta voidaan normalisoida eli edistää? Useat minun jakamat ohjeet ovat niin ”itsestään selviä”, että asiakas voi ajatella: ”miksi minä en ole tuota aikaisemmin hoksannut?”.  Ensimmäinen ohje kuuluu: Syö vain hyvin sulavaa ruokaa. Toinen ohje on. ”Älä syö äläkä juo koskaan kylmää, koska kylmä pysäyttää ruoansulatuksen ja aman tuotanto alkaa välittömästi” . Jos kehotyyppisi on pitta, myös kuumaa tulee välttää, joten pittalle haalea on paras. Muille kuuma.

kehotyyppi teoria:

3 mieli-keho -operaattoria hallitsevat elimistön toimintoja. Ne ovat vata, pitta ja kapha . Jos joku näistä doshista häiriytyy, seuraa sairauksia. Yleensä joku kolmesta doshasta on hallitseva jokaisessa ihmisessä. Joillakin jopa 2 tai 3 doshaa. Vataongelma tekee mm. joko liialliseksi hölösuupuhujaksi tai täysin tuppisuuksi, jonka ajatus karkailee sinne ja tänne. Pittaongelma tekee mm. aggressiiviseksi uraohjukseksi. Kaphaongelma tekee mm. syvästi lamaantuneeksi ylipainoiseksi. Doshaongelmia hoidetaan lähinnä syömällä sellaisia ruokia, jotka alentavat kyseistä doshaa.

Liittyykö rajatieto ayurvedaan ? Lyhyt vastaus on, että kyllä liittyy, koska doshien ”alkusyyt” sijaitsevat yhtenäiskentässä, jota tiedemaailma ei vielä tunnusta.

 dosha vata pitta kapha kehotyyppi
3 doshaa vata , pitta ja kapha hallitsevat kaikkia kehon toimintoja

tasapaino teoria:

Elimistön tasapainoa säätelevät useat sadat mekanismit. Esim. jos verenpaine laskee, alkaa mekanismi nostamaan sitä ja päinvastoin. Ayurveda palauttaa mekanismien toiminnan optimaaliseksi ja seurauksena on tasapaino koko kehossa. Kaikki ayurvedahoidot normalisoivat tasapainomekanismeja.

Intialaisen luonnonlääketieteen historiaa lyhyesti:

Se on tuhansia vuosia vanha oppi luonnonmukaisesta kokonaisvaltaisesta terveydenhoidosta ja sairauksien ennaltaehkäisystä. Kukaan ei tiedä kuinka kauan sitten tieto syntyi, mutta 3000 vuotta sitten se kirjattiin ylös paperille (tai vastaaville kirjoitusvälineille) Intiassa. Ensimmäinen ja suurin vastoinkäyminen Ayurvedalle koitui Brittiläisen siirtomaaherruuden aikana. Brittiläiset isännät pyrkivät julmasti ja systemaattisesti kitkemään koko opin pois Intiasta ja asettamaan tilalle siirtomaaisäntien omat lääketieteelliset opit. Tieto säilyi parhaimmassa muodossaan muutamissa eristäytynyttä elämää viettäneissä suvuissa. Tieto jaettiin enimmäkseen isältä pojalle, koska siirtomaaisännät estivät muunlaisen tiedonkulun. Voidaan sanoa, että vielä NykyIntiassakin Ayurvedaa on hyvin monenlaista ja eritasoista. Melkoinen osa ”klinikoista” toimii niin huonosti, että asiakkaaksi menevä länsituristi tulee pois hoidoista sairaampana kuin sinne mennessään. Aivan viime vuosina on kehitetty laatusertifikaatteja, joita lukemalla turisti voi valita tasokkainta hoitoa. Maharishi Mahesh Yogi otti 50-60 -luvuilla yhteyttä systemaattisesti niihin Intian sukuihin, joilla tieto oli säilynyt puhtaimmmillaan. Yhdessä he kehittivät tietämystä hyvinkin paljon eityisesti sen suhteen millaisia pikku muutoksia hoitohin tarvitaan, jotta ne soveltuvat urbaanille kiireihmiselle.  Maharishi Ayurvedasta on tehty erittäin paljon tasokasta tieteellistä tutkimusta laatuyliopistoissa. Sanapari Maharishi Ayurveda itsessään on jonkinlainen ”laatusinetti”.

kari Nokela : historiani Ayurvedan ja Jyotishin parissa (Jyotish on Intialaista astrologiaa)

Kaikki alkoi vuodesta 1982, kun opin meditaation. Se avasi luonnollisella tavalla tietoisuuteni syvällisemmille asioille. Jyotishharrastus alkoi 1985 ja Ayurveda 1988 (noin). Molemmat pysyivät kymmeniä vuosia intensiivisen henkilökohtaisen harrastelun tasolla, kunnes vuonna 2011 aloin tehdä Jyotish tulkintoja ammattimaisesti tai ainakin täysipäiväisesti aidoille vaativille Intialaisille asiakkaille facebookin välityksellä. Työ kesti 4, vuotta, kunnes kyllästyin Intialaisten varattomuuteen: Ei heillä ollut rahaa maksaa työstäni. Kun oli matti kukkarossa, niin piti etsiä tuottoisampaa puuhaa. ”Virallinen” Jyotishkoulutukseni rajoittuu pariin tasokkaaseen viikonloppuseminaariin. Ayurvedaa aloin tehdä ammattimaisesti syksyllä 2017, jolloin kävin kuukauden kestävän kurssin. Alhaalla linkki kurssitodistukseeni. Kesällä 2018 ostin Vedapulsen ja työ jatkuu edelleen.

Minun todistus

Minun facebooksivut

ama ja kehotyyppi -konsultaatiot Kari Nokela kuopio :

Kysy lisää sähköpostilla kari.nokela123@gmail.com tai lähetä tekstiviesti  0451240931. 

Mitä on Jyotish eli Veedinen astrologia ? (2 linkkiä !)

Erikoisuuteni on Jyotishkonsultaatio. Jyotish eli Intialainen astrologia EI OLE SITÄ SAMAA, JOTA SUOMESSA TAVALLISESTI HARJOITETAAN. olen yksi harvoista Suomalaisista, jotka hallitsevat Jyotishin. Olen tutkiskellut ja laatinut Jyotishtulkintoja joyli 30 vuoden ajan. Erityisesti vuosina 2015-2017 laadin sadoille vaativille intialaisille asiakkaille tulkinnat facebookin välityksellä. Puoli tuntia 40 euroa ja kokonainen tunti 80 euroa.

 jyotish astrologia on ikivanhaa

jyotish eli Intialainen astrologia on tuhansia vuosia länsimaista astrologiaa vanhempaa

Laadin konsultaatioita erityisesti Kuopion seudulla asuville henkilökohtaisena tapaamisena. Astrologia konsultaation voi laatia myös sähköpostin tai facebookin välityksellä kaikkialle maailmaan. Käyn myös messutapahtumissa. Syyskuussa hyvinvointimessut Kuopio halli.

Lyhyt jyotish astrologia blogi

Intialainen astrologia eli Jyotish eli Veedinen astrologia on maailman vanhin ja maailman eniten harrastettu astrologian muoto. Usko tai älä, mutta Suomessa melkein sataprosenttisesti myynnissä oleva astrologian muoto on vain ”erikoistapaus” joka syntyi tiettävästä vain parituhatta vuotta sitten, kun Intiasta tulleet ammattilaiset opettivat Kreikkalaisia. Kreikkalaiset toki oppivatkin jotain, mutta esimerkiksi heille jäi väärä tieto siitä, millaista zodiakkia eli eläinrataa pitäisi käyttää. Tuolloin 2000 vuotta sitten sekä trooppinen että sideerinen zodiakki olivat ”päällekkäin” samoissa asteluvuissa. Sen jälkeen ne ovat pikku hiljaa ”liukuneet” toistensa ohi/yli siten, että astelukuero on nyt n. 23 astetta. Jos siis olet länsimaisen systeemin mukaan esimerkiksi krapu, olet melko todennäköisesti Intialaisen mukaan kaksonen. NO PALJON PALJON MUITAKIN PERUSEROJA LÖYTYY. Lohdutukseksi sanottakoon, että asiakkaan ei minun konsultaatioissani tarvitse lainkaan ymmärtää mitään edellä mainituista teoreettisista pohdinnoista. Konsultaatioissani asiakas mm. oppii ”olemaan itse itsensä astrologi” eli laatimaan astrologisen kartan kännykällään ja lukemaan erinäisiä perusasioita kännykästään. Toki myös minun omaan asiantuntemukseen liittyvää asiakkaalle jaetaan.  Ota siis kännykkäsi mukaan !Jyotishkonsultaatioissani painotutaan asiakkaan perusluonteen ja toistuvien taipumusten tulkintaan. Tähtikartan ensimmäinen huone kertoo pitkälti luonteen perusominaisuudet, Seitsemäs huone kertoo parisuhde-elämän taipumukset ja katsotaan myös muita detaljeja: esimerkiksi jos Saturnus on 10. huoneessa, niin asiakkaalla on taipumus aina myöhästyä kaikista tapaamisista 15 minuuttia(noin). Jos asiakas haluaa, katsotaan myös tulevaisuuden trendejä. Minulle voi myös esittää toivomuksen, että en kerro lainkaan mitään negatiivista varsinkaan tulevaisuuskatsauksessa.

Puoli tuntia 40 euroa ja kokonainen tunti 80 euroa. saatavissa Kuopiossa asuville aina ja muualle Suomeen harkinnan mukaan messengerin tai facebookin välityksellä. Myös englannin kielellä. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close