Ayurvedan doshateoria

Vedapulse >> Antroposofinen ihmiskuva >> Vaihtoehtohoidot määrittelyä >> Ayurveda määrittelyä >> Ayurvedan doshateoria >> Doshateoria

 

 

 doshateoria vata pitta kapha kehotyyppi
3 doshaa vata , pitta ja kapha hallitsevat kaikkia kehon toimintoja

doshateoria:

Tämä on eniten tunnettu teoria. Se perustuu siihen, että aineettoman muuttumista aineelliseksi luomisprosessissa hallitsevat 3 mieli-keho -operaattoria. Ne itse sijaitsevat vielä aineettomalla puolella, mutta ovat lähinnä aineellista aineettomassa kentässä. Ne hallitsevat siis mielen ja kehon yhteyttä toisiinsa. Vatadosha hallitsee kaikkea liikettä, kuten esimerkiksi signaalien kulkua hermostossa, verenkiertoa, ruoan etenemistä suolistossa jne. Pittadosha hallitsee ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa ja lämmöntuottoa jne. Kaphadosha hallitsee rakennetta ja kudoksien muodostusta. Jokaisella ihmisellä joku kolmesta doshasta on hallitseva.

Joillakin on jopa 2 hallitsevaa doshaa tai aniharvoilla kaikki 3 ovat hallitsevia. Hallitsevat doshat määräävät ihmisen kehotyypin, joka kyllä mieluumminkin on luonnetyyppi, koska se voi muuttua hitaasti iän karttuessaKukin dosha voi olla ”pahanlaatuinen” eli poissa tasapainosta tai ”hyvänlaatuinen” eli tasapainoinen. Esimerkiksi tasapainossa oleva vatadosha tekee ihmisestä iloisen, mutta tasapainoton vatadosha kääntää tämän ominaisuuden päinvastaiseksi eli ihmisestä tulee kovin iloton. Voidaan sanoa, että tasapainoisen ja pahanlaatuisen doshan ominaisuudet ovat pitkälti toistensa vastakohdat. Vata on doshista tärkein. Jos vata menee pois tasapainosta, seuraavat muut ennemmin tai myöhemmin perästä. Doshia tasapainotetaan kaikilla Ayurvedan hoitomuodoilla, mutta MINUN MIELESTÄNI kuitenkin aman poisto tulisi aloittaa ensin ja doshien taspainottaminen vasta aman poiston alettua. Doshien tasapainotilat ja häiriötilat mitataan perinteisesti sormilla ranteen pulssista tai nykyaikaisesti Vedapulselaitteella.

Linkki muihin terveysblogeihin

Tiedelinkki

Elämän tarkoitus

Karin ukaasit – Maharishi avustuksella

Tämä samainen sivu englannin kielellä

Ihmiset ovat TODELLA erilaisia !!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close