terveysblogit

 terveys blogit
Kari Nokela kirjoittaa paljon blogeja

Vanhat blogit alkaen: Onko ystäväsi kaphaihminen?

Hänellä on todennäköisesti ainakin päärynätyyppistä lihavuutta. Hän puhuu verkkaisesti ja leppoisan filosofisesti. Todenäköisesti hän ei pidä siitä, että ihmisistä yleisesti ottaen puhutaan pahaa. Hän kiinnostuu uusista asioista kovin hitaasti, mutta kerran kiinnostuttuaan ei tätä asiaa koskaan unohda. Hänen elämänsä on kovin rutiininomaista ja yllätyksetöntä. Rahaongelmia ei paljoakaan tule, koska pystyy hyvin suunnittelemaan elämäänsä eteenpäin. Yllätyksettömyydessä ja rutiininomaisuudessa piileekin vaara, että kaphadosha pääsee ”hiipimään” hänen kehoonsa. Hänet pitäisi oikein kunnolla ”potkaista” hieman pois raiteiltaan silloin tällöin, jotta kapha saisi ”kyytiä”. Ystävälläsi on todennäköisesti ummetusta ja hidas suolistontoiminta, joten yritä kaikin keinoin houkutella ystäväsi pistämään ruokaansa jauhettua inkivääriä jopa kohtalaisen suuriakin annoksia. Ystävälläsi on tapoihin tottunut toiminta. Yritä saada hänet joskus ”pois raiteiltaan” järjestämällä vaikkapa yllätysmatkan kohteeseen, jossa hän ei aiemmin ole käynyt. Minulla on kaphaystävä, joka käy ainakin 6 kertaa vuodessa aina Tallinnassa ja aina jopa saman bussiyhtiön bussilla. Työskentelen nyt hänen houkuttelemiseksi käymään vaikkapa Tukholmassa. Olisihan sekin hänelle uusi kokemus. Inkivääriä olen tarjonnut, mutta torjunta on päällä. On kuitenkin tunnustanut jo syöneensä valmispuuroa, jossa on paljon inkivääriä.

Miksi miehet eivät uskalla mukaan luomuhoitoihin?

Syitä on ainakin 2. Miehen hermojärjestelmä on keskimäärin karkeampi kuin naisen. Luoja on luonut ”miehen liikkujaksi ja naisen pirtin vartijaksi” . Nainen on luotu vaalimaan pehmeämpiä arvoja. Toinen syy on miehen ego. Mies pelkää lähteä mukaan johonkin, jota muut miehet saattaisivat naureskella. Tunnen aivan naurettavia pelkureita tässä suhteessa. Myöntävät, että ilman muuta ayurveda tekisi hyvää heillekin, mutta kauhea paniikki iskee päälle, kun pitäisi ottaa ensimmäinen askel.

Onhan koululääketiede sentään eksaktia? Vai onko?

Tämä on tosi tarina, minkä vuoksi päähenkilö haluaa pysyä anonyyminä: Väite: Koululääketiede on eksaktia ja täsmällistä?
No, herra X:llä oli korvakipu, mutta korvalääkäri ei löytänyt vikaa korvasta. Herra x meni hammaslääkärille. Hammaslääkäri paikkasi löytämänsä reiän ja sanoi korvakivun johtuneen tästä reiästä. Sanoi tämä hammaslääkäri vielä, että hammasongelmat heijastuvat usein korvakivuiksi.
Herra X:n korvakipu ei parantunut. Hän meni toiselle hammaslääkärille. Uusi hammaslääkäri löysi viallisen purennan. Sanoi, että purentaongelmat heijastuvat tavallisesti korvakivuiksi saakka. Lääkäri korjasi purennan ja sanoi herra X:n nyt parantuvan piakkoin.
Mutta herra X:n korvakipu ei hellittänyt. Hän meni kurkkutauteihin erikoistuneelle huippuspesialistille. Kurkkulääkäri löysi oitis kielen takapinnalta ongelman, joka hänen mukaansa oirehtii usein korvakipuina. Sanoi ongelman olevan tulehdus, joka paranee itsestään parissa viikossa.  Nyt Herra X odottaa ja miettiii tarvitseeko hän vielä jonkun muun spesialistin katsomaan vaivaansa? Ja tämä oli siis aivan tuore tosi tarina.

Ihmiset ovat erilaisia. Todella erilaisia.

Tätä tosiasiaa eivät ymmärrä kaikki. Ayurvedamestarikin saattaa sortua liialliseen yleistämiseen kolmea doshaa edestakaisin vääntäessään. Vain astrologia sisältää riittävän monta perusihmistyyppiä. Planeettoja on 8 ja huoneita 12. Kun lasketaan kaikki mahdolliset yhdistelmät, löytyy todella monta erilaista astrologista syntymäkarttaa.Kerrotaan, että johonkin Intian kirjastoon on koottu luonnetulkinnat kaikista mahdollisista syntymäkartoista. Mahtaa olla opuksilla paksuutta!! Keskusteltiin tästä Helsingin ystävän Vesan kanssa. Hänellähän on tapana kirjoittaa ylös paperille muistiinpanoiksi melkein kaikki mahdolliset asiat mitkä vastaan tulevat. Minä taas puolestani en oikeastaan koskaan tee minkäänlaisia muistiinpanoja. Todettiin Vesan kanssa että onpa meidän astrologisissa kartoissa ainakin yksi perusero. Puhuttiin 10. huoneesta. Kerroin että Saturnus kymppihuoneessa tekee ihmisestä myöhästelijän: saapuu aina paikalle varttitunnin myöhässä. Kun taas Merkurius minun kymppihuoneessa pistää minut olemaan aina etuajassa. Yksi jooganopettaja(Sa kymmpihuoneessa) ja minä järjestettiin kerran yhteistä kurssia. Kun meidän piti yhdessä lähteä kursdilaisia tapaamaan, minä hermoilin jo puoli tuntia aikaisemmin että ”ala tulla jo”. Tämä opettaja nukkui vielä sikeässä unessa ja suostui heräämään viittä yli raukeasti tokaisten ” no ei oo vielä kiirettä, pakkasta on vaan 10 astetta, kyllä ne jaksaa ootella vielä”. että semmost.

Kotitekoinen jogurtti on taivaallisen hyvää

Ayurvedan mukaan ihminen tarvitsee suolistobakteereita ruoansulatuksen vuoksi. Länsimaiset tavat hankkia bakteereita ovat kuitenkin ongelmallisia. Esimerkiksi kaupan jogurtit ovat aivan liian raskaita ja tuottavat amaa. (Ama on sulamaton ruoka-aines, joka suolistosta imeytyy elimistöön ja aiheuttaa sairauksia kaikissa kudoksissa). Ratkaisu on kotitekoinen terveysjogurtti.Osta homogenoimatonta maitoa, jos mahdollista, ja pieni annos tavallista bakteereita sisältävää jogurttia siemeneksi. Kiehauta maito liedellä niin, että se poreilee kunnolla. Mausta kardemummalla ja anna jäähtyä itsekseen 40-45 Celsiusasteeseen. Annostele siemenjogurttia yksi teelusikallinen jokaista aikomaasi jogurttilasillista kohti termospulloon tai erityiseen jogurttiboxiin. Kaada päälle lämmin maito ja sekoita. Pistä kansi kiinni ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä 5-8 tuntia. Mitä pitempi aika, sen happamampi lopputulos. Nauti valmistunut terveysjogurtti yhdellä kertaa. Sitä ei voi säilöä. Jätä pieni määrä uudeksi siemeneksi jääkaappiin. jne. jne. Jogurtin voi laimentaa Lassiksi. Lassi on jogurtin, veden ja mausteiden seos. Seossuhteita voi kokeilla. Samoin voi kokeilla erilaisia mausteaineita.

Jotain asiaa rentoutumistekniikoista

Useimmat rentoutumistekniikat eivät käytännössä toimi juuri lainkaan. Rentoutumisen aste on sama kuin jos istuisi aikansa silmät kiinnii.  Erityisesti keskittymistekniikat luovat ennen pitkää vain päänsärkyä ja vataongelmia. Ja mielikuvitusmatkat jonkun seesteisen järven rannalle tms. eivät ainakaan minun kohdalla toimi.
Minun kokemus rajoittuu kahteen takuulla toimivaan tekniikkaan. a) Transsendenttinen meditaatio eli TM on syväsukellus, joka mainosten mukaan kehittää ihmisen kaikkia osa-alueita, mutta MINUN KOKEMUKSEN mukaan TM:n vaikutus osuu kovin vähän sydämen ja tunteiden alueelle. (siis minun kokemana).
b) Pulssirentoutuksen vaikutus osuu minun kokemana juuri sinne, minne TM ei ulotu, eli sydämen ja tunteiden alueelle.
MINUN kokemana edellä mainitut kaksi tekniikkaa TÄYDENTÄVÄT toisiaan ja lopputulos on superia !

Ja muistattehan, että meditaatio ja rentoutus on Ayurvedan TÄRKEIN osa-alue. Ne on opittava ennen kuin kunnolla pystyy keskittymään esimerkiksi Ayurvedan ravinto-ohjeisiin käytännössä.

doshateoria:

Tämä on eniten tunnettu teoria. Se perustuu siihen, että aineettoman muuttumista aineelliseksi luomisprosessissa hallitsevat 3 mieli-keho -operaattoria. Ne itse sijaitsevat vielä aineettomalla puolella, mutta ovat lähinnä aineellista aineettomassa kentässä. Ne hallitsevat siis mielen ja kehon yhteyttä toisiinsa. Vatadosha hallitsee kaikkea liikettä, kuten esimerkiksi signaalien kulkua hermostossa, verenkiertoa, ruoan etenemistä suolistossa jne. Pittadosha hallitsee ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa ja lämmöntuottoa jne. Kaphadosha hallitsee rakennetta ja kudoksien muodostusta. Jokaisella ihmisellä joku kolmesta doshasta on hallitseva. Joillakin on jopa 2 hallitsevaa doshaa tai aniharvoilla kaikki 3 ovat hallitsevia. Hallitsevat doshat määräävät ihmisen kehotyypin, joka kyllä mieluumminkin on luonnetyyppi, koska se voi muuttua hitaasti iän karttuessa. Kukin dosha voi olla ”pahanlaatuinen” eli poissa tasapainosta tai ”hyvänlaatuinen” eli tasapainoinen. Esimerkiksi tasapainossa oleva vatadosha tekee ihmisestä iloisen, mutta tasapainoton vatadosha kääntää tämän ominaisuuden päinvastaiseksi eli ihmisestä tulee kovin iloton. Voidaan sanoa, että tasapainoisen ja pahanlaatuisen doshan ominaisuudet ovat pitkälti toistensa vastakohdat. Vata on doshista tärkein. Jos vata menee pois tasapainosta, seuraavat muut ennemmin tai myöhemmin perästä. Doshia tasapainotetaan kaikilla Ayurvedan hoitomuodoilla, mutta MINUN MIELESTÄNI kuitenkin aman poisto tulisi aloittaa ensin ja doshien taspainottaminen vasta aman poiston alettua

Avoimmuus vai salailu?

Silloin tällöin tulee vastaan ihmisiä, jotka haluavat pysytellä mahdollisimman anonyymeinä. Eli he haluavat ettei heitä koskevia tietoja levitellä muiden saatavaksi. Minulla henkilökohtaisesti ei ole konkreettista yhtymäpintaa näihin ihmisiin, koska minua koskevia tietoja saa kuka tahansa levittää minne tahansa. Tarkoitan, että minulla ei ole salaisuuksia. Ehkä on yksi, mutta jonain päivänä paljastan senkin ja se saattaa olla muutamille pienoinen yllätys. No niin: on tavallaan hirmuisen helppoa elää avoimena. En voisi kuvitellakaan sellaista vainoharhaista elämistä, jossa joka sekunti miettii, että mitähän tämä tai tämä teko kertoo minusta ja millaisia ”aseita” ”vääriin käsiin” joutuneet tiedot antavat kuvitelluille tai todellisille vastustajilleni minua vastaan. Olisi varmaan raskasta elää tuolla tavalla. Paradoksaalista on, että tuolla tavalla eläjät yleensä pitävät minun avoimmuuttani kovin vaarallisena minulle itselleni. Mistähän tuo käsitys tulee?? Yksi anonyymiteetin ilmaus on myös, että ihmisillä on erilaisia rooleja heidän liikkuessaan erilaisissa ”piireissä”. On työrooli ja harrasterooli ja kotirooli ainakin. Tällainenkin roolista toiseen hyppiminen voi olla raskasta. Miten on sitten tilanne valaistuneen ihmisen kohdalla?? En osaa vastata tähän. tarkasti. Ainakin muutamat pitkälle kehittyneet ovat suht.koht. yksiroolisia ja avoimia pelureita.

Ayurvedan tasapainoteoria:

Kaikkialla luonnossa on pyrkimys tasapainoon ääri-ilmiöiden välillä. Esimerkiksi ihmisen jalkaisin liikkumisen äärilaidat ovat täysi lepo ja täysivauhtinen juoksu. Paras tilanne fyysisen hyvinvoinnin kannalta on puolivauhti: edetään niin, että juuri ja juuri hengästytään. Jooga-asanoiden harjoittamisessa on syytä edetä varoen. Ei koskaan kannata venyttää äärimmilleen tuskaa tuottaen. Jos on vasta alkamassa joogaamista, kannattaa edetä liikkeiden opettelussa hitaahkosti.
Ihmisen kehossa on satoja mekanismeja, joilla on sekä 2 äärilaitaa että tasapainokohta. Esimerkiksi verenpaineen kohotessa liiaksi, mekanismi alkaa alentamaan painetta ja päinvastoin. Samalla tavalla melkein kaikilla hormooneilla on omat mekanisminsa, jotka pitävät hormonipitoisuuden siedettävissä rajoissa. Täysin terveessä kehossa vallitsee täydellinen tasapaino: jokainen mekanismi toimii ideaalisesti ja jokainen pitoisuus on ideaalinen.
Ayurvedan harjoituksilla, kuten jooga ja meditaatio, sekä oikealla ruokavaliolla saavutetaan tasapainot ennen pitkää.

Ayurvedan syvintä teoriaa:

Yhtenäiskenttä on aineeton alkulähde, josta kaikki aineellinen maailmankaikkeus ja myös elämä eri muodoissaan saa alkunsa. Yhtenäiskentällä on omat rakenteensa ja toimijansa, mutta ei niistä tarkemmin tässä yhteydessä. Kun yhtenäiskenttä alkaa luoda uutta aineellista elämää, se tapahtuu mieli-keho -operaattoreiden eli doshien ohjauksessa. (Doshat ovat kaikkein lähimpänä aineellista olevia aineettomia toimijoita. ) .Yhtenäiskentän ja aineellisen maailman välillä käydään jatkuvaa tiedonvaihtoa ja myös ”käskyjenvaihtoa” molempiin suuntiin. Aineellinen olento/maailma koostuu tasoista. Kaikkein ensimmäiseksi yhtenäiskentän informaatio saapuu DNA-molekyylin tasolle jne. jne. Biologinen luomisprosessi käy läpi tasot yksi kerrallaan hienoimmasta karkeimpaan. Lopulta informaatio saavuttaa koko ihmisen tason ja sitäkautta ihmisryhmien tasot.

Kollektiivinen tietoisuus

Kollektiivinen tietoisuus tarkoittaa Ihmisryhmien tasoja. Herkkävaistoiset ihmiset pystyvät uuteen ihmisryhmään saavuttuaan ”aistimaan” tämän ihmisryhmän positiivisuuden tai negatiivisuuden. Jos ulkopuolinen henkilö tulee istahtamaan meditaatiota ja joogaa harjoittavan suurehkon ihmisryhmän muodostamaan tilaan, kokee hän rentoutumista ja mielialan lisääntynyttä optimismia

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close